niedziela, 20 czerwca 2010


FALAFEL:
- 25 dag ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- papryka ostra, słodka (ok. szczypty każdej)
- sól, pieprz, kminek, kolendra, oregano
- pół szklanki wody
- pół szklanki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia

Ciecierzycę moczymy tak jak w poprzednim przepisie. Wrzucamy do blendera (nie gotujemy) razem z wyciśniętym czosnkiem, posiekaną cebulką, wszystkimi przyprawami, wodą i bułką tartą. Miksujemy.
Rozgrzewamy olej, a z powstałej konsystencji formujemy kulki.
Smażymy potrawę, aż przybierze złocisty kolor.
Podajemy w tortilli, w picie lub jako danie na talerzu. Podajemy z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz