czwartek, 24 czerwca 2010

Moja ukochana...


Jednym z moich ulubionych dań jest pomidorówka i wszyscy, którzy mnie znają, wiedzą, że robię tą zupę minimum raz w tygodniu. Przeważnie jest wykonywana na szybko- z soku pomidorowego albo z koncentratu. Dzisiejszy przepis jest inny niż wszystkie i po stokroć lepszy.

ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ:
- pomidory w puszcze(2x)
- średnia cebula
- 2-3 kostki warzywne lub bulion warzywny
- 3ząbki czosnku
- oliwa (ok. 3 łyżki)
- 200ml jogurtu naturalnego
- sól, szczypta cukru, pieprz do smaku
- bazylia (świeża lub z torebki)
- tarty ser mozzarella

Kostki trzeba rozpuścić w litrze wody. Obraną cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Zalewamy całość pomidorami z puszki. Dusimy wszystko pod przykryciem ok. 3 minuty, po czym miksujemy to w blenderze. Gładką konsystencję wlewamy do bulionu warzywnego. Podgotowujemy jeszcze z 10 minut, dodajemy jogurt i przyprawy. Podajemy zupę posypaną bazylią i z tartym serem mozzarella. Niebo w gębie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz