piątek, 18 czerwca 2010

Pierwszy wpis i pierwszy przepis.

Moim ulubionym miejscem w domu jest kuchnia, a jednym z hobby i w sumie najważniejszym jest jedzenie:).
Od dłuższego czasu nie jem mięsa i ciągle wymyślam co tu zrobić na obiad, co zjeść na śniadanie i co mnie dziś tak naprawdę zadowoli...Lubię fotografować swoje wytwory więc postanowiłam założyć bloga...Mam nadzieję, że komuś przydadzą się te przepisy, które są moje i nie tylko.

KOTLETY WARZYWNE(na ostro):

Potrzebujemy:
- mrożonki warzywne (mogą być świeże, np. fasolka szparagowa, brukselka, marchewka, kalafior itp.)
-bulion warzywny czy kostka warzywna
-szklanka bułki tartej
-jajko
-łyżeczka harrisy
-przyprawy do smaku: czosnek, sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
-łyżka mąki ziemniaczanej (lepiej się sklejają)
-tłuszcz do smażenia

Warzywka gotujemy na kostce warzywnej i zgodnie z przepisem z opakowania. Radzę nie gotować ich tak "do końca", niech będą w połowie surowe. Odcedzamy je na sitku i wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy, harrisę i miksujemy. Jak już masa będzie w miarę jednolita, dodajemy jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy (mi jest wygodniej rękoma).
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy uformowane wcześniej kotleciki i smażymy, aż się zarumienią.
Nie pamiętam ile ich było, ale najadły się trzy osoby:).

Kotlety polecam jeść z makaronem, ryżem i polane sosem czosnkowym, który uwielbiam i którego przepis także zamieszczam.


SOS CZOSNKOWY A LA CZAPA:
-jogurt naturalny
-2 łyżki majonezu
-łyżka śmietany
-3ząbki czosnku (dla mniej wymagających mogą być dwa)
-czosnek w proszku (łyżeczka)
-przyprawa do sosu tzatziki (duża łyżka)
-oregano (pół łyżeczki)
Czosnek przeciskamy przez praskę, a resztę składników mieszamy.


1 komentarz: