sobota, 19 czerwca 2010


Podrzucam przepis na babkę ziemniaczaną. Najlepszą na świecie robi mój tata, ale moja też wprowadza w usta tzw. orgazm gastryczny:). Koleżanka, na którą mówię Babka, pytana na egzaminie wstępnym na Turystykę i Rekreację - skąd pochodzi babka ziemniaczana, powiedziała, że od nas- z Mazur. Ja słyszałam, że z Podlasia. Okazało się, że babka (danie) jest z pochodzenia Litwinką. Pyszne żarcie- ciężkie i syte.

BABKA ZIEMNIACZANA:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2jajka
- cebula (jedna duża albo dwie małe)
- 4 łyżki mąki
- łyżka soli
- przyprawy do smaku (majeranek, pieprz)
- olej do blaszki(ok. 4 łyżki)

Ziemniaki obieramy, cebulkę też. Wszystko trzemy na małych oczkach w elektrycznej, lub jak ktoś nie ma- zwykłej tarce. Dodajemy jajka, mąkę, sól i przyprawy, mieszając składniki do uzyskania jednolitej masy. Nagrzewamy piekarnik i smarujemy blaszkę olejem.
W moim piekarniku piekę placek godzinę, natomiast znam ludzi, którym zajmuje to ok.2 h. Wszystko zależy od temperatury. 200 stopni jest ok.
Wyjmujemy danie i podajemy np. z białym twarożkiem.

TWAROŻEK:
-kostka twarogu
-2-3 ogórki kiszone
-pół jogurtu naturalnego
-szczypta soli i pieprzu

Wszystko mieszamy i podajemy z babką ziemniaczaną.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. polecam !!! jesli ktos jest zwolennikiem ziemniaczków, niebo w gębie!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń