poniedziałek, 28 czerwca 2010

Strąki pąki...


Soczewica ma to do siebie, że jest rośliną zdrową i smaczną. Jej nasiona mogą być składnikiem diety ze względu na właściwości wysokobiałkowe, a także zawartość wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C.

ZUPA Z SOCZEWICY:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 0,5 litra wody do gotowania
- 250g zielonej soczewicy (może być czerwona)
- puszka pomidorów bez skórki (całe lub pokrojone)
- cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, garam masala, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
- oliwa do smażenia

Soczewicę gotujemy ok.15-20 minut w 0,5 litra wody. Odcedzamy. Cebulkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodając przyprawę garam masala. Dorzucamy pomidory z puszki i przez ok.5-6 minut podduszamy razem z cebulą i czosnkiem. Wlewamy całość do blendera i mielimy na drobną masę. Po zmiksowaniu łączymy wszystko w garnku z bulionem warzywnym i podgotowujemy ok. 10 minut dodając 2 łyżki koncentratu, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz