czwartek, 1 lipca 2010

Viva la pasta!

Słowo "makaron" jest pochodzeniem związane z określeniem greckim, które oznacza "mąkę wymieszaną z wodą", ale jedna rzecz jest pewna- makaron jest włoski. I oto ta mąka wymieszana z wodą jest czymś cudownym dla naszego podniebienia.


PENNE Z SOSEM POMIDOROWYM:
- rurki penne (pół opakowania)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, garam masala, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia(liście świeże lub suche)
- ser mozzarella lub rozdrobniony ser żółty

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulkę drobno siekamy i smażymy wszystko na 2 łyżkach oleju czy oliwy. Gdy całość się lekko zarumieni dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i mieszamy. Robimy to do czasu, aż zacznie bulgotać. Na sam koniec posypujemy całość serem i bazylią, po czym zjadamy wszystko z uśmiechem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz