wtorek, 14 września 2010

Gazpachooo!


Klasyczna hiszpańska potrawa podawana w różnych odsłonach. Podczas upalnego lata chłodnik ten doskonale sprawdził się w naszym domu. Najpopularniejszą z odmian tej zupy jest odmiana andaluzyjska . Oto tajniki tego pysznego dania:

Gazpacho andaluz:
- 0,5 kg pomidorów
- 2 małe ogórki
- ząbek czosnku
- 4łyżki oliwy z oliwek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- papryka czerwona
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 kromki chleba razowego
- przyprawy: sól, pieprz
- posiekane świeże zioła (suszone też ok)

Pomidory sparzyć i obrać. Ogórek także obrać i pokroić na kawałeczki razem z papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chleb pokruszyć. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze dodając oliwę i ocet winny. Przyprawić. Odstawić do lodówki na ok. 2h. Można podawać z grzankami oraz posypane ziołami.

2 komentarze:

  1. genialny kolor! uwielbiam tą konsystencję :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Koncentrat pomidorowy dodaje nie dość, że smaku to i koloru:)

    OdpowiedzUsuń