wtorek, 14 września 2010

Placuszki na ostro.

Proste, szybkie i tanie. Któregoś razu nie miałam pomysłu na zrobienie obiadu. Dzień wcześniej zrobiłam placuszki z jabłkami, pomyślałam więc, że zrobię coś podobnego, tyle, że na ostro. Tak też się stało. Ola, ja i Janek zajadaliśmy się jak "ta lala". Proponuję podawać z ogórkiem kiszonym lub sosem czosnkowym.

Placki:
- 2 jajka
- ok. 2 szklanek mąki
- mleko
- przyprawy: sól, kurkuma, czosnek w proszku, majeranek, wszystko co jest pod ręką:)
- pół średniego pora pokrojonego drobniutko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina harissy, ewentualnie sproszkowanego chili

Składniki mieszamy tak samo jak na zwykłe placuszki, dodając por, koncentrat, przyprawy
i harissę. Smażymy na odrobinie rozgrzanego tłuszczu.

1 komentarz: