wtorek, 26 października 2010

Kapusta głowa pusta- zapiekanka!


Lubię smak białej kapusty, to taka zwyczajna liściasta roślina, a można na jej temat wymyślać wiele kulinarnych wariacji.
Najlepiej jadać ją na surowo, natomiast ja lubię ją troszkę poddusić ;).
Nie wiem ile w tym prawdy, ale zawsze wierzę w takie rzeczy. Ponoć jeśli jemy kapustkę minimum raz w tygodniu to pomagamy sobie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Przepis na zapiekankę:
- mała główka kapusty
- kostka warzywna lub bulion warzywny
- duża cebula
- pół papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: czosnek, kurkuma, papryka ostra i słodka, tandoori masala,
- oliwa chili albo zwykła wymieszana z chili
- woda do gotowania
- odrobina oliwy to wysmarowania formy
- plastry żółtego sera

Kapuchę szatkujemy i gotujemy do miękkości z kostką warzywną (ok.25 min.). Odcedzamy. W tym samym czasie szklimy drobno pokrojoną cebulę razem z papryką, doprawiamy przyprawami. Mieszamy wszystko i napełniamy formę do zapiekania. Na wierzch nakładamy koncentrat pomidorowy i nakrapiamy oliwą chili. Jeszcze tylko żółty ser i możemy wstawić do piekarnika na jakieś 20, góra 25 minut. Proste! :)


1 komentarz:

  1. o to coś fajnego i koniecznie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń