sobota, 11 grudnia 2010

Mielony niemielony.

Jak zwykle kiedy nie wiem co będziemy jeść na obiad, to jemy kotlety. Można wymyślić milion wariacji na temat kotleta, oto kolejna.

Przepis:
- pół paczki granulatu sojowego
- 2 kostki warzywne
- 2 starte średnie marchewki
- torebka ryżu
- starta pietruszka
- starty seler
- wyciśnięty ząbek czosnku
- garść pestek łuskanego słonecznika
- przyprawy: tandoori masala, sól, pieprz, przyprawa meksykańska, przyprawa do ziemniaczków, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
- bułka tarta (na oko)
- jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do smażenia


Granulat gotujemy na kostce, odsączamy. To samo robimy z ryżem. Marchewkę, seler, pietruszkę, czosnek i przyprawy łączymy z granulatem, ryżem i słonecznikiem. Mieszamy. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczną. Formujemy kotlety w garści i smażymy na tłuszczu:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz