poniedziałek, 3 stycznia 2011

Fasolowo.


Pierwszy przepis w nowym roku:). Jakoś tak nie spodziewałam się, że będzie to takie dobre danie.

Jaś z ryżem:
- paczka ryżu
- 1 szklanka białej fasoli "Jaś"
- papryka konserwowa (mały słoiczek)
- pół pora
- odrobina oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz oraz inne zioła wg uznania (dodałam tylko z. prowansalskie)
- kostka warzywna

Fasolę moczymy przez noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości i zostawiamy ją w niewielkiej ilości wody. Paprykę i pora kroimy na malutkie kawałeczki, dodajemy do fasoli i gotujemy razem z kostką warzywną. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym dodajemy do reszty. Doprawiamy przyprawami i koncentratem pomidorowym, mieszamy i gorące danie podajemy w głębokim talerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz