sobota, 8 stycznia 2011

Soy burger.


Ciągle ktoś pyta- "jak można nie jeść mięsa"? Nigdy nie chce mi dyskutować i zawsze odpowiadam, że jakoś można.
Oto przykład zdrowego, domowego burgera, który ostatnio był naszym obiadem.

Przepis(na 4 burgery):
- 4 bułki wg uznania
- 1,5 szklanki soi
- cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany i curry
- jajo
- odrobina mąki pełnoziarnistej oraz ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody

Soję moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i mielimy ją w blenderze dodając przyprawy, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko wrzucamy do miski mieszając z wodą, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz pełnoziarnistą. Formujemy burgery- płaskie ale grube :).
Usmażone wrzucamy w bułkę wypchaną po brzegi surówką, serem żółtym i pleśniowym, sosem czosnkowym lub pomidorowym. Pycha!

2 komentarze:

  1. uwielbiam mięso ale takiego burgera z chęcią bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego burgera, ale chętnie by się na niego skusiła;)

    OdpowiedzUsuń