piątek, 2 listopada 2012

Easy fruit coffee cake.

Dzisiaj byliśmy ze znajomymi na Cmentarzu Żydowskim w Łodzi.
Pogoda początkowo dopisała, ale z czasem zaczęło się robić zimniej i ciemniej.

Po spacerku przyszliśmy do nas i jedliśmy przygotowane przez mamę Magdy pierogi z kapustą i grzybami, a na deser zjedliśmy ciasto. Nie wrzucę zdjęć pierogów , ponieważ odsmażając je, troszkę przyjarałam, ale były pyszne!


Przepis na ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki oleju
- pół szklanki otrębów pszennych
- szklanka wody lub mleka roślinnego
- gorzka czekolada
- pomarańcz
- kiwi

Wszystkie składniki miksujemy razem. Wylewamy do okrągłej blaszki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok.40 minut. Jeśli komuś słabo piecze kuchenka, to pewnie troszkę dłużej. Gdy konsystencja ciasta jest za gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę mleka.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w rondelku, polewamy nią wierzch i wykładamy pokrojonymi w plastry owocami.


3 komentarze:

  1. haha, nie ma to jak przyjarane pierogi ;) no nic, czasem bywa.... ważne, że były smaczne. ciasto z pewnością też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami nawet lubię takie smoły zjeść ;).

      Usuń
  2. Ciasto wygląda bardzo tropikalnie :)
    Ja mam ostatnio melodię na kiwi - jem po dwa, wyjadając środek łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń