wtorek, 6 listopada 2012

Wege babka ziemniaczana.

Jeszcze na początku działania bloga, wrzucałam przepis na moje ulubione jedzonko, czyli babkę ziemniaczaną. (Wtedy do sporządzenia tej potrawy stosowałam jajka i mleko.)
To był w moim domu rodzinnym częsty posiłek. Razem z siostrą jesteśmy typowymi "kartoflakami" i co weekend prosiłyśmy tatę o przygotowanie takiej "babki".


Babka:

- 1- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki otrębów pszennych
- 4 łyżki mąki
- łyżka soli
- olej
- majeranek i różne przyprawy wg uznania (ja dziś dorzuciłam nawet curry)

Ziemniaki obieramy i ścieramy drobno robotem kuchennym. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Rozgrzewamy piekarnik, a blachę smarujemy obficie olejem.
Do startej papki dodajemy przyprawy, sól, mąkę i otręby. Mieszamy i wykładamy w blaszce. Jeśli ziemniaki nie wypuszczą soku, możecie dolać trochę mleka roślinnego, które i tak wyparuje przy pieczeniu.

Surowa baba, przed upieczeniem:


Moja ulubiona wersja tej piosenki. Zawsze mi się kojarzy z zimą.
Czuję, że takowa nadciąga, więc w domu gra Armstrong i inne, nie tylko nowoorleańskie gwiazdy.



Tralalala...

4 komentarze:

  1. a jak ktoś nie ma takiej wypasionej blachy to co wtedy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wtedy pozostają placki ziemniaczane na patelni ;).

      Usuń
  2. Używam szklanego naczynia żaroodpornego. Z powyższego przepisu wziąłem otręby owsiane do obklejenia ścianki. Babka zawsze przyklejała się do ścianek i najlepsze się marnowało. Czytając rózne przepisy zauważyłem otręby i doznałem olśnienia. Ścianki naczynia zwilzyłem olejem, a nastepnie oprószyłem otrębami owsianymi. Cała babka odeszła od ścian. Dopiero po zjedzeniu swojej babki doczytałem, że w powyższym przepisie otręby lądowały w ciście. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu i w jakiej temperaturze pieczesz zazwyczaj te babke? :)

    OdpowiedzUsuń