środa, 30 stycznia 2013

Rajma chawal z cukinią.

Jedliśmy dziś Rajma Chawal - danie z fasoli, które pochodzi z Indii północnych z rejonu Pendżab. Podaje się ją zawsze z plackami Chapatti lub Naan. U mnie brązowy ryż, gdyż nie mam jeszcze wprawy w robieniu tych placków.
W oryginale nie ma też cukinii, ale dodałam, bo lubię i mam w lodówce.




Przepis:

- 500 g czerwonej fasoli (rajma)
- 2 średnie czerwone cebule (może być biała)
- mała cukinia
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 papryczki chilli
- olej
- 1 łyżeczka chilli w proszku (dałam wędzoną pikantną paprykę)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki garam masali
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego z 1,5 szklanki wody

Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Płuczemy i gotujemy ok. 40 minut. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek, imbir starty na tarce o drobnych oczkach i resztę przypraw. Smażymy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną cukinię, ugotowaną fasolę i koncentrat z wodą. Dusimy około 10 minut,aż wszystko się połączy.

Uwielbiam indyjskie przyprawy. Cały dom nimi pachnie. Od kiedy poznałam ich smak, używam do wszystkiego.



Jak zauważyła znajoma, często jadamy ogórki kiszone. Teraz zimą, to bardzo wartościowy dodatek do obiadów, czy na kanapki. Pomaga wchłaniać witaminy z grupy B12, które przyjmujemy w postaci suplementu. Nie zapominajcie o B12.

Dostałam na nową kuchnię piękne foremki do babeczek i przyrządy do zdobienia ich oraz nadziewania.
Bardzo praktyczny prezent za który dziękuję Magdzie i Emilowi. W sumie już dziś mi się przydały do ułożenia ryżu, co widać powyżej.
Niby cel mają inny, ale kto powiedział, że nie może się jeszcze do czegoś przydać taka ładna foremka :).


3 komentarze:

  1. It also has a high fiber diet and knowing which methods were the first long-term study of 197 adults with
    chronic low nerve pain. A study conducted by researchers at the end,
    most discs weaken with time and hold for
    another.

    Here is my blog - back Pain Specialist armour
    Also visit my page - back pain specialist Armour

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech, uwielbiam indyjskie smaki... I spamujące komentarze po angielsku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, zapraszam Cię serdecznie na wegańską akcję Ciasto w Miasto
    https://www.facebook.com/events/203643436441406/
    http://cottien.blogspot.com/2013/02/akcja-sodkosciowa.html
    i serdecznie proszę o udostępnienie :)

    OdpowiedzUsuń