wtorek, 12 lutego 2013

Pasty na kanapki.

Często wrzucam zdjęcia ze śniadań, ale zapomina mi się o przepisach na pasty kanapkowe.
Nie muszą być wyłącznie na kanapki. Robię je często jako dipy do krakersów, czipsów czy nawet paluszków.


Dziś zrobiłam dwie. Jedna jest już tak oklepana i prosta, że robię ją z zamkniętymi oczami ;).

Druga- z bakłażana to nowość. Miałam dwa duże, już miękkie bakłażany. No i tak pomyślałam, że w formie pasty będzie super.

Pasta zielona (z groszku):

- puszka groszku
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek (dałam olej lniany)

Groszek odcedzamy. Może zostać odrobina wody na dnie. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy :).

Pasta czerwona (z bakłażana):

- 2 średnie bakłażany
- 1 duża biała cebula, poszatkowana
- przyprawy: szczypta chili, dwie szczypty soli, troszkę garam masali, suszona włoszczyzna, papryka wędzona
- oliwa z oliwek
- olej lniany


Na patelni (nie musi być ta grillowa) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy poszatkowaną cebulę i pokrojony w plastry bakłażan. Doprawiamy wszystkim i przykrywamy- trochę musi się poddusić. Kilka razy mieszamy, jeszcze podduszamy. Kiedy bakłażan zmięknie, przerzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładką masę, dolewając oleju lnianego (może być bez niego, ale mam i dodałam bo to cholernie zdrowe). Trochę za bardzo usmażyłam cebulę, więc moja pasta miała zapach prażonej cebuli :).

Jako fanka ogórków kiszonych, polecam na kanapki położyć ogórki. A z ciepłym jeszcze chlebem, wszystko jest sto razy lepsze.





3 komentarze:

  1. Pasta z bakłażana jest kozacka! Strasznie chciałabym spróbować wędzonej papryki, chyba zakupię przy najbliższym uzupełnianiu zapasów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować. Uwielbiam wszystkie pasty domowej roboty, bo przynajmniej wiem co w niej jest.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne pasty :)
    Tak sobie własnie uświadomiłam, że pasty zaczęłam jadać dopiero przy przechodzeniu na weganizm. Wcześniej ciągle sery, do znudzenia.
    Dzięki pastom polubiłam na nowo kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń