czwartek, 25 kwietnia 2013

Tajski krem z groszku.

Zanim podam przepis. Uwaga ŁÓDŹ!

"Kilkadziesiąt osób stojących w milczeniu, trzymających plakaty z portretami różnych zwierząt w symboliczny sposób zwraca im osobowości, biografie zabrane przez mechanizm ich wykorzystywania, często przybierający formę przemysłu. Chcemy zaznaczyć, że nie są jedynie numerami, liczbami w statystykach. Każde z nich jest unikalną, czującą jednostką. Są traktowane jak narzędzie, towar, surowiec, rzecz.

Miejsce: ul. Zachodnia 47, przed terenem Manufaktury
Czas: 27 kwietnia (sobota) w godz. 12.00-14.00


Po akcji ulicznej idziemy do klubokawiarni La Pies (al.Kościuszki 49/51) by o 15:00 wysłuchać prezentacji Dariusza Gzyry z Empatii pt. "101 form aktywizmu, czyli manna nie spada z nieba" .
Znajdź czas na empatię, przyprowadź znajomych, pomóż.
Rozreklamuj akcję na swoim blogu, stronie, Facebooku itp."


Przybywajcie! Ja postaram się wciągnąć w to jak najwięcej znajomych. Nie wstydźcie się, bo ma się czego. W słusznych sprawach nie ma wstydu. Pokażmy, że nam zależy.


A teraz jedzonko...

Śniadanie składające się z pasty z cieciorki z wędzoną papryką, kiełki soczewicy zielonej oraz sałata lodowa:



I zupaaaaaaaa,



...na którą potrzebujemy:

- 1 kostkę warzywną
- 1 litr wody
- 1 czerwona cebula
- mrożony groszek opakowanie
- 400 ml mleka kokosowego
- ok. 6 łyżek oleju
- dwie lub trzy świeże papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- sos sojowy do smaku
- sok z jednej limonki
- blender



Na 3 łyżkach oleju (patelnia, garnek) podmażamy czosnek, poszatkowaną ostrą papryczkę i cebulę. Solimy do smaku i dodajemy odrobinę sosu sojowego. Dusimy 2-3 minuty, a następnie dodajemy mrożony groszek i przykrywamy. W oddzielnym garnuszku gotujemy bulion warzywny.
Kiedy nasz groszek zmięknie, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż się troszkę zagotuje. Wrzucamy całość w blender i porządnie miksujemy. Przelewamy z blendera do garnuszka z bulionem i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę i wciskamy sok z limonki. To tyle ;). Jecie z czym chcecie- z makaronem, chlebem lub grzankami. My jedliśmy bez niczego.

7 komentarzy:

  1. Witam serdecznie,
    chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI! :)
    Jeżeli tylko masz jakiekolwiek pytania, pisz na info@znajdzprzepisy.pl.

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych. Mam nadzieję, że mi to wybaczysz :)

    Życzę miłego dnia oraz zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Akcja wspaniała, o to chodzi. Domyślam się, że ma się odbyć w Warszawie? Ja jestem ze śląska i zastanawiam sie czemu u nas nie ma takich akcji. Zabralabym dzieci i poszla sie solidaryzować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Kingo, ta akcja była dwa razy w Warszawie podczas tygodnia weganizmu, a ten weekend- sobota odbędzie się w Łodzi.
      Na pewno na Śląsku odbywa się coś podobnego, trzeba sprawdzić na stronie w jakich miastach http://empatia.pl

      Ściski!

      Usuń
  3. przepis na zupkę zapisuję do wypróbowania:)super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dysponuję tylko mlekiem sojowym i ryżowym, które będzie lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i jedno i drugie. Kokosowe daje ten taki delikatny charakterystyczny posmak po prostu :).

      Usuń
    2. Przekonałaś mnie i zrobiłam z kokosowym. Zupka pyszna. Tylko mi nie wyszła tak pięknie żółta jak tobie :<

      Usuń