niedziela, 1 grudnia 2013

Zatar- czyli jak szybko zjeść coś wartościowego.

Zatar to mieszanka różnych ziół, w skład których wchodzi ziarno sezamu, oregano, tymianek, sumak i sól. Często można spotkać inne zioła w środku, ale ma on charakterystyczny, aromatyczny zapach.
Moja teściowa, która zna się na różnych wynalazkach kuchni Bliskiego Wschodu, przyniosła nam kiedyś całą puszkę tego cuda i od tej pory się uzależniłam.
Jest to opcja na szybkie śniadanie, gdyż zatar (czyli całą przyprawę) mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy i po prostu maczamy w nim chleb! Musi powstać taka gęsta masa, jak na zdjęciu. Najlepiej używać go z chlebkiem razowym, ponieważ człowiek szybko się nasyca.  

To nasze śniadanie. Pasta ze słonecznika, którą możecie również zrobić w domu.Jest pyszna i pełnowartościowa. Rukola i ogórek kiszony jako dodatek. Warzywa droższe, używamy więc kiszonek i dziś zapuszczamy kiełki soczewicy. Zdrowa, a niedroga opcja witaminowa na zimę.




A to utwór, który chodzi za mną od czwartku i nie może wyjść z głowy. Cały dom tańczy :)

1 komentarz: