wtorek, 3 czerwca 2014

Boczniak idealny.

Znów się tyle działo, że nie miałam kiedy napisać postu. Nadal się dzieje, a jeszcze o szkołę trzeba zadbać. Rety, rety.
W miniony weekend odbywały się w Łodzi Towary, o których wspomniałam niżej. Mam nadzieję, że pasty wszystkim smakowały i że widzimy się na  Łódź Street Festiwalu 3  w najbliższą niedzielę! Będą dwie nowe pasty, więc szykujcie się na smaki niespodzianki :).

Na obiad wczoraj mieliśmy pyszne boczniaki, pieczone ziemniaczki, avocado i surówkę. Mamy zapas oleju lnianego na kilka tygodni, więc teraz używamy go do wszystkiego.
Dostałam również w prezencie olej rydzowy, ale napisze o nim więcej kiedy indziej.

Prosty przepis na boczniaki:
- paczka boczniaków z Lidla (4,99)
- mąka kukurydziana
- olej lub oliwa
- 3 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy, sól
- sok z cytryny

Na talerzyku mieszamy niecałe pół szklanki oleju lub oliwy, wyciskamy do tego sok z całej cytryny, solimy, pieprzymy i dodajemy wyciśnięty czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczniaki otoczone najpierw mieszanką olejową, później w mąką kukurydzianą. Smażymy na złoto z obu stron. Mąka kukurydziana nie jest jakimś specjalnym tworem, byłam pewna, że będą piękniejsze, ale smakiem były superanckie! Z młodymi ziemniaczkami smakowały najlepiej! 
PS Nie wiesz co zrobić z awokado? Obierz, pokrój w plastry, posyp solą i jedz :).
W szklance sok z jabłek i pokrzywy Wiatrowy Sad. 

11 komentarzy:

  1. A ja nie umiem chyba jeść awokado :( Nie wiem co robię źle ale zawsze jest paskudne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, to może za mało soli? Ono jest takie mydlaste samo w sobie,ale z solą i np. wyciśniętym czosnkiem i porozgniatane na chlebku jest pyszne. Albo przepis na guacamole gdzieś w sieci znajdź. Lub do sałatki,najlepiej z pomidorem jak podejdzie tą solą z pomidora ;).

      Usuń
    2. Dziękuję za rady! :)

      Usuń
  2. Gabi powiedziała: "Mamo, powiedz Dominice, że ta groszkowa pasta jest RE-WE-LA-CYJ-NA!!!" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha <3 PS Dorota, fajny ten Twój blog, może czas wrócić do pisania? :)

      Usuń
  3. W niedzielę zabieram mamę i wbijamy do Cię na stoisko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada apetycznie, napewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zakupiłam dziś boczniaki i będę przygotowywać obiad :) :) jestem ciekawa smaku tych grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Awokado? Takie już nieźle dojrzałe, ale nie musi być jakoś bardzo mocno przekroić na pół, wyjąć pestkę, posypać solą i pieprzem każdą połówkę i zajadać łyżeczką! <3

    OdpowiedzUsuń