niedziela, 2 listopada 2014

Ciasto jabłkowe na oleju konopnym.

Weekend spędzony poza Łodzią. Byliśmy w małej miejscowości za Uniejowem, u znajomych, w ciepłym i przytulnym domku.
  Znajomi są bardzo świadomi tego, co pakują do swoich żołądków, także tematy jak zwykle nie mogły nam się skończyć i znowu czasu było na wszystko za mało.
Na przyjazd zostaliśmy ugoszczeni pysznym warzywnym gulaszem z kaszą jaglaną. Piliśmy soki z czystą wodą ze studni (żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia Waszej beczce na tą wodę!) i w sumie cały czas jedliśmy :). 



Umówiłyśmy się wcześniej, że upieczemy ciasto z jabłkami na wieczór, takie jesienne. No i tak zrobiłyśmy.  Aga miała jakiś swój zamysł, ale ja dopadłam do miski i zrobiłam takie jak robię zawsze, zastępując olej zwykły olejem konopnym. (Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe- takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowego, najlepsze dla ludzkiego odżywiania. Nie zawiera cholesterolu i wspomaga zarówno metabolizm komórek jak i system odpornościowy. Jest niezbędną częścią zdrowej pełnowartościowej diety.)

Przepis:

- mąka zwykła 1,5 szklanki
- niecała szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 czubate łyżeczki sody do pieczenia
- szklanka brązowego cukru
- 4 duże jabłka pokrojone na kawałeczki
- duża garść cynamonu
- szklanka zmielonych lub rozgniecionych w ręce czy maszynce orzechów włoskich
- troszkę więcej niż szklanka mleka sojowego
- pół szklanki oleju z konopi

Do miski wrzucamy suche składniki, później dodajemy mokre, a na koniec jabłka i orzechy. Mieszamy porządnie, ciasto może wydawać się gęste. Wrzucamy je do blachy wyłożonej papierem i wstawiamy na ok. 45-55 minut do rozgrzanego piekarnika. U każdego piecze się inaczej- u mnie robi się w max 40 minut więc trzeba go po prostu pilnować.


Brego, jeden z trzech psów, który skradł me serce. Taki roztrzepany młodziak.

5 komentarzy:

  1. Mmm, pyszne ciasto :) To musiał być niesamowicie miły czas :)
    Psina rozkoszna, ma minę podobną do Ptysiowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, chętnie spałaszowałbym całą brytfankę :D
    jednak w wyniku obróbki termicznej, olej traci część pożądanych substancji:

    "Najważniejsze aby spożywać olej konopny na zimno, nie powinniśmy na nim smażyć ani go podgrzewać, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury kwasy Omega 3 szybko się rozkładają"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam za komentarze. No tak, to prawda z tym olejem. Ale może wszystkich właściwości nie stracił (mam nadzieję :P)

      Usuń
  3. Mój przepis był taki:
    2 szkl. mąki;
    1 szkl. cukru (ja daję trzcinowy);
    1 szkl. oleju (wiadomo jakiego;);
    4 jajka (moje nie jest wegańskie);
    2 łyżeczki sody;
    ok. 1 szkl. rodzynek (uprzednio sparzonych);
    szklanka siekanych orzechów włoskich;
    6-7 średniej wielkości jabłek;
    cynamon.
    Jak się to wymiesza, to jest bardzo gęste i wygląda jak jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ale po upieczeniu wszystko się wyrówna ;)
    Dominika, a może nie trzeba dodawać mleka(?) ...bo to nasze wieczorne ciasto wyszło nieco zbyt wilgotne... Zamiast tego dać więcej oleju. Aga J.

    OdpowiedzUsuń