sobota, 29 listopada 2014

Zupa krem z pora oraz macaroni and cheese.

Szybka zupka krem z pora oraz popularne szczególnie w Usa mac&cheese. W końcu zrobiłam, w końcu spróbowałam (tyle, że w wegańskiej wersji, wiadomka). 
Można się pomyśleć, że ten ser tam jest, serio.


Najpierw zupa, dość szybka:
- naprawdę duży por
- 3- 4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaczki
- 1 biała cebula
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki bulionu wegetariańskiego lub kostka warzywna
- woda
- olej, sól

Por i cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone ziemniaczki i również troszkę obsmażamy. Sypiemy bulion i zalewamy wodą. Gotujemy aż ziemniaczki zmiękną, dodajemy płatki drożdżowe i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupka musi być dość gęsta. Podajemy posypaną pietruszką i sezamem. 

Na makaron z serem wzięłam przepis z bloga MniuMniu. Ciekawy prosty i szybki.

Składniki:
- 300g makaronu (użyłam kukurydziane penne)
-  2 szkl. mleka sojowego (użyłam tego z Biedronki ale było troszku za skłodkie)
- 1 szkl. płatków drożdżowych
-  3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej (dodałam też troszkę zwykłego chili)
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/3 szkl. oliwy o neutralnym aromacie, np. rzepakowego
- 2 garści posiekanej natki pietruszki


  • Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zalewamy zimną wodą
  • W blenderze kielichowym miksujemy mleko oraz musztardę
  • Dodajemy czosnek, paprykę i sos sojowy, miksujemy i stopniowo dodajemy płatki drożdżowe
  • Cały czas miksując składniki, powoli dodajemy olej i całość blendujemy jeszcze kilka minut, mieszamy z natką pietruszki.
  • Ostudzony makaron mieszamy z powstałym serowym sosem i napełniamy nim żaroodporne foremki
  • Zapiekamy w 200C p°rzez ok. 20-30min (do zrumienienia)

4 komentarze:

  1. To weganie jedzą drożdżeeeeee?
    (Sory, musiałam...:P)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowy ten mac'n'cheese! Koniecznie będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń